Slováci v kvalifikácii ME bez víťazstva aj po piatom zápase

24.08.2014 Celý región

Pezinok 24. augusta (TASR) - Slovenskí basketbalisti neuspeli ani vo svojom piatom vystúpení v kvalifikácii ME (Eurobasket 2015). Zverenci trénera Milana Černického nestačili v nedeľu v Pezinku na favorizované Lotyšsko a prehrali 65:89. S bilanciou 0-5 patrí Slovákom v tabuľke F-skupiny štvrtá priečka, v záverečnom kvalifikačnom stretnutí sa predstavia v stredu na palubovke Švédska.

Slováci stratili šancu na postup už po stredajšom stretnutí v Rumunsku a tak proti favorizovaným Lotyšom, ktorí v kvalifikácii ešte neprehrali, nastúpili s vedomím, že nemajú čo stratiť. V porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi urobil tréner Černický jednu zmenu, keď v základnej zostave Miloševiča na rozohrávke nahradil Žiak. Úvod vyšiel lepšie domácim, ktorí sa po trojke Žiaka ujali vedenia 7:2. Pobaltskí hráči potom spresnili hru, pritvrdili v obrane a po trojbodovej akcii Šmitsa otočili na 9:7. Od toho momentu Lotyšsko v zápase už ani raz neprehrávalo a postupne zvyšovalo svoj náskok. Hostia sa prezentovali komplexným výkonom, keď rýchle protiútoky striedala presná streľba z väčších vzdialeností. Černického zverenci im v prvom polčase uľahčili cestu za ďalším víťazstvom laxným prístupom v obrane a viacerými zbytočnými chybami v útoku. So súperom držali krok iba do úvodu druhej štvrtiny, keď od stavu 23:26 zaznamenali Lotyši sériu 13:2, po ktorej svietil na ukazovateli skóre stav 25:39. Skóre prvého polčasu uzavrel ďalekonosným pokusom od polovice ihriska hosťujúci Mejeris (33:50).

Ofenzívna lekcia v podaní pobaltského mužstva pokračovala aj po zmene strán. V 22. min Mejeris efektným smečom zvýšil už na rozdiel 21 bodov. Slováci bojovali, snažili sa, ale na o triedu kvalitnejšieho súpera jednoducho nemali. V priebehu druhého polčasu poslal tréner hostí Ainars Bagatskis do hry aj kompletnú lavičku. Domáci aj zásluhou toho skorigovali rodiaci sa výprask na prijateľné skóre. V útoku ich nad vodou držal Sedmák, ktorý do konca tretej štvrtiny nastrieľal 19 bodov. V záverečnom dejstve sa zápas už len dohrával, Lotyši bez problémov kontrolovali priebeh duelu a v 35. min zvýšili na 84:55. Napokon poľahky triumfovali 89:65 a zásluhou piateho víťazstva za sebou už takmer s určitosťou postúpili na finálový turnaj Eurobasket 2015. Slovákov čaká v stredu vo švédskom Borase ich kvalifikačná derniéra.

Richard Ďuriš, asistent trénera SR: "Vedeli sme, čo náš čaká, veď v Lotyšsku sme dokázali vyhrať druhý polčas. Dnes však súper trestal každú našu chybu. Hrali sme nedôrazne v defenzíve, ale brániť fyzicky lepšie pripravených hráčov súpera bolo veľmi ťažké. Vidieť to bolo najmä na doskokoch, keď súper ich mal o 17 viac ako my. Navyše im fungovala ich tradičná zbraň, ktorou bola streľba za tri body. V záverečnom stretnutí vo Švédsku sa pokúsime dosiahnuť aspoň to jedno vytúžené víťazstvo."

Ainars Bagatskis, tréner Lotyšska: "Nebolo to také ľahké stretnutie, ako nasvedčuje výsledok. Súper hral dobre v prvej štvrtine, potom sme zmenili obranu a fungovalo to. Som spokojný s úrovňou našej streľby, darili sa nám aj trojkové pokusy. Vyhrali sme a splnili úlohu favorita. Teraz musíme zakončiť úspešnú kvalifikáciu víťazstvom nad Rumunskom."

F-skupina:
Slovensko - Lotyšsko 65:89 (33:50)
Štvrtiny: 16:20, 17:30, 19:22, 13:17
Najviac bodov: Sedmák 23, Žiak 15, Miloševič 9 - Blums a Janičenoks po 13, Bertans 11
Rozhodovali: Vojinovič (Srb.), Koljenšič (Č.Hora), Palla (Maď.), 600 divákov.
 

Vyberte región